CAT · ESP · ENG · DEU

Agenda d'Activitats

Espectacles
Divendres, 19 de Juliol de 2019 a les 20.30h
ESPAIS ENLLÀ: passeig pel mapa literari català

Una dona carregada amb una maleta ens convida a viatjar amb ella: fent un viatge geogràfic, històric, imaginari i virtual. El fil conductor dels viatges és la literatura, en relació amb el mar, l’exili, la creativitat i el desig dels propis espectadors. El recorregut és un espectacle poètic per descobrir el Mapa Literari Català,una eina web que uneix literatura i paisatge i ens acosta més d’un miler i mig d’espais literaris, creats a partir de la mirada i l’univers creatiu dels nostres grans autors.

Espectacle produït per Espais Escrits. Creat i conduït per Gemma Sangerman.
Amb la col•laboració de Música de Poetes i la Institució de les Lletres Catalanes.

Lloc: Institució Pública Antoni M. Alcover, Manacor

Espectacles
Dissabte, 20 de Juliol de 2019 a les 21h
Tornaveus. Polifonies mediterrànies

Tornaveus és un espectacle de polifonia vocal en què les veus retrobades truquen amb força a la porta de la memòria per desvetllar els sentits. Un camí de cançons, des d’un cant de taverna al Stabat Mater de Setmana Santa, passant per cançons de treball, de bressol, nadales, cançons salpebrades i cantarelles infantils. Un ambient sonor creat exclusivament a partir de les veus.
Cantar a veus ha esdevingut una activitat comú entre els homes i les dones arreu de la Mediterrània nord-occidental. En cantar plegats, cadascú, a través de la veu, posa en joc la seva personalitat amb una manera de dir, d’ornamentar, amb un timbre determinat. Amb una proposta planera i descontracturada, Tornaveus posa sobre la taula processos musicals, vocals, tímbrics i harmònics poc corrents avui en dia i, encara menys, protagonitzats per quatre veus femenines.
Amb Iris Gayete, Ester G. Llop, Heura Gayà, Anaís Falcó i Jaume Ayats.

Centre Cultural de la Colònia de Sant Pere
Activitat en el marc de la Setmana de Música Antiga.
En col·laboració amb l’Associació Amics de la Música de la Colònia de Sant Pere
>> Preu: 15/ 10 € (Amics de la Música de la Colònia de Sant Pere)

Lloc: Centre Cultural de la Colònia de Sant Pere
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/32

Espectacles
Dissabte, 27 de Juliol de 2019 a les 21.30h
LA MALCONTENTA: teatre

Basada en la novel•la homònima de Sebastià Alzamora, La Malcontenta conta la història d'una dona de principis del segle XIX que està condemnada a un futur en el qual podrà prendre molt poques decisions perquè les pren per ella son pare i, després, en un futur, el seu home. Però Antònia Suau decideix rompre amb tot i es fa senyora del seu destí, una decisió molt important i poc comuna a la seva època."A La Malcontenta, la llum i la foscor lluiten contínuament per imposar-se una sobre l'altra, el seu viatge emocional és un viatge tenyit d'amor i de dolor", explica el director, José Martret. Explica que Joan Durí, el bandoler que realment va existir i que va aterrar al sud de Mallorca, funciona en la narració com l'element que altera la vida d'Antònia i la crida a l'aventura: "Ell és qui acciona l'alliberació de la Malcontenta, per ell abandona la vida que fins al moment havia conegut i es llança a una aventura en la qual la llibertat i la violència són les protagonistes".

Una producció de la Cia. El Somni. Direcció: José Martret. Intèrpret: Agnès Llobet.
Adaptació teatral de Rafel Gallego a partir de la novel•la “La Malcontenta”, de Sebastià Alzamora.

Jardí de la Casa Llorenç Villalonga, Binissalem
>>Preu: 8€ anticipada (entradium) / 10€ taquilla
Inclou: tast de vins Supernova, del Celler Can Verdura, D.O. Binissalem


Lloc: Casa Museu Llorenç Villalonga
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/33

Espectacles
Dissabte, 3 d'Agost de 2019 a les 21h
Concanha. Cançó occitana per dansar

El patrimoni musical occità és ric i divers. En són bona mostra les seves polifonies vocals, que dibuixen històries sovint íntimament lligades a la gent que vivia, treballava i conversava a l’aire lliure. Cocanha està formada per tres veus femenines que, tenint Tolosa com a punt de trobada i la llengua occitana com a terreny de joc vocal, fan sonar els repertoris pirinencs, gascons i llenguadocians. Acompanyades de tambors de cordes i percussions corporals, evoquen un so natural, generós i sincer. Una girlsband occitana per a un concert que es balla, o un ball que s’escolta, ple d’elegància, humor i caràcter.

Amb Maud Herrera (veu, mans i peus), Caroline Dufau (veu, tambor de cordes, mans i peus) i Lila Fraysse (veu, tambor de cordes, mans, peus i caxixis).

ABANS DEL CONCERT:

A les 18h Taller de danses
occitanes, a càrrec de Joan
Codina per facilitar al
públic la participació en
les danses del concert
A les 20h Servei de Mobobar i
foodtrucks

>> Preu: 8€ anticipada (entradium) / 10€ taquilla
Lloc: Santuari de Consolació SANT JOAN
Organitzat: Casa Pare Ginard. Museu de la paraula
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/34

Espectacles
Divendres, 9 d'Agost de 2019 a les 20.30H
Galejar. Tonades antigues i dansa contemporània

Segar, espigolar, exsecallar, tondre, esterrossar, emblanquinar, munyir, ventar o batre són feines que no formen part del nostre món, del nostre sistema de coneixement i de creences. Feines d’un món agrícola que, en el seu origen, no varen conèixer la mecanització ni els horaris.

Galejar planteja la necessitat de tornar a coordinar cos i veu, prenent com a referent els ressons d’aquelles veus antigues, les veus de la saviesa. Cap on hem anat? Com hem arribat fins aquí? Com hem canviat nosaltres i els nostres comportaments?

Companyia UnaiUna, amb direcció de Xavier Martínez. Dramatúrgia: Joan Tomàs Martínez. Intèrprets: Marina Fullana, Laura Lliteras, Gypsy Nel.lo i Rosa Serra.

Dues funcions a les 20.30h i a les 21.30h

>> Preu: 5 € anticipada (entradium) / 8 € taquilla

Lloc: Centre de Cultura de Can Gelabert, BINISSALEM
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/35

Espectacles
Diumenge, 18 d'Agost de 2019 a les 21h
JOKB. Festa camaleònia

Després de dos anys actuant per escenaris arreu de Catalunya, la banda JOKB acaba de publicar Ohana el seu primer disc en format visual album. Ohana, que vol dir “família” en la cultura hawaiana, és l’excusa per capbussar-se en l’univers conceptual que envolta aquest jove grup. Un univers que va molt més enllà de la música i que arriba a l’audiovisual per oferir una experiència nova. Cada cançó del disc es complementa amb un videoclip, esdevenint així una única peça artística que il·lustra i relata cadascun dels seus temes.
Ohana conté 13 cançons inèdites en català i anglès, que combinen principalment funk i pop amb sons electrònics i que suposen una evolució important en el discurs d’aquesta jove banda.

Actuació en el marc del FESTIVAL MOBOFEST

>> Preu: GRATUÏT

ABANS DEL CONCERT:
A les 18h Taller familiar de creació musical i concert!

Lloc: Santuari de Consolació SANT JOAN
Organitzat: Casa Pare Ginard. Museu de la paraula
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/36

Espectacles
Dissabte, 24 d'Agost de 2019 a les 21.30h
LLUM TRENCADA: memòria de dones de la guerra

El cop d’estat del 18 de juliol de 1936 trencà els somnis de gran part de la població, i per a les dones suposà la pèrdua de tots els drets aconseguits amb la II República, però també dels homes que feien part de la seva vida. L’espectacle recupera algunes d’aquestes històries de dones que anaren a la presó, no per les seves idees polítiques, sinó per ser filles d’un o dones d’un altre. I reivindica el paper de les dones, activistes, fortes i valentes, que s’atreviren a enfrontar-se amb els qui les volien fer callar.
Recuperam un bocí de la història que no semblava interessar gaire, perquè no era la història del protagonista, sinó dels seus personatges secundaris que, tanmateix, foren objecte d’una venjança i repressió tan dura com els seus companys, pares o fills.
Un espectacle d’Iguana Teatre. Dramatúrgia d’Aina Salomi Carme Planells.
Direcció: Pere Fullana.Amb les actrius Irene Soler, Catalina Florit i Marina Domínguez.

Jardí de la Casa Llorenç Villalonga, Binissalem
>>Preu: 8€ anticipada (entradium) / 10€ taquilla
Inclou: tast de vins Albaflor, del Celler Vins Nadal, D.O. BinissalemLloc: Casa Museu Llorenç Villalonga
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/37

Altres
Diumenge, 25 d'Agost de 2019 a les 20:00h
HEURA GAYA: mixtures de terra i cançó

Heura Gaya inicia amb el projecte Gaya (Segell Microscopi 2019) una recerca personal i del seu propi llenguatge a través d’un repertori intimista que viatja entre el pop i el folk, i que es nodreix de la tradició més arrelada. Les seves cançons evoquen la natura i apel•len l’amor romàntic del XIX, amb una veu dolça i un to emocional sovint melancòlic.

Inclou: tast de vins del Celler Son Alegre Ecològic

>>Preu: 10€ anticipada (entradium) / 12€ taquilla

Col·labora: Ajuntament de Santanyí
Lloc: Es Fortí de Cala d’Or, Santanyí
Organitzat: Casa Blai Bonet. Centre de Poesia - Fundació Mallorca Literària
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/38

Espectacles
Dissabte, 7 de Setembre de 2019 a les 20.30H
Marala Trío. Tonades retrobades

Tres dones procedents de territoris diversos de parla catalana parteixen del repertori tradicional per fer una música pròpia amb mirada de dona. Es diuen Selma Bruna, Sandra Monfort i Clara Fiol. Són una catalana, una valenciana i una mallorquina que comparteixen llengua, talent i amistat. Ofereixen un repertori propi basat en la tradició i la música d’arrel. Als seus concerts hi sentim cants i músiques de Catalunya, el País Valencià o les Balears, o alguns temes bascos, com el Txoriatxori que va sonar en el darrer treball de Fermín Muguruza.

Veus, guitarres i percussió són els ingredients fonamentals de la recepta sonora del Marala Trio, que interpreta temes de composició pròpia, però que també musica versos de poetesses actuals i revisita cants de batre, tonades sefardites o laments de guerra.

Entre cançons, Marala parla de tu a tu amb tothom qui escolta, que les descobreix compromeses, sensibles, valentes i vulnerables.

>> Preu: 8€ anticipada (entradium) / 10€ taquilla

Servei de Mobobar des de les 20h


Lloc: Santuari de Consolació SANT JOAN
Organitzat: Casa Pare Ginard. Museu de la paraula
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/39

Espectacles
Divendres, 13 de Setembre de 2019 a les 20h
Vers Endins. Despulla't, eixampla't, somriu!

La formació Vers Endins enceta una nova aventura: el seu segon treball d’estudi, "Despulla't, eixampla't, somriu!". Un disc carregat d'emoció i d'amor, on s'hi poden sentir versos d'autors com Pau Vadell, Carles Rebassa, Rosa M. Arrazola, Vicent A. Estellés... a més de lletres pròpies carregades de sentit i de compromís que parle de pau, de guerra, d’amor, de feminisme, de solidaritat.... de tu!
Vers Endins són na Glòria, en Víctor, en Marc, en Toni, n'Aníbal i en Joan Carles. Una família molt ben avinguda que envida per entremesclar la música i la poesia.

Lloc: Institució Pública Antoni M. Alcover (MANACOR)
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/40

Altres
Diumenge, 15 de Setembre de 2019 a les 20h
BIEL FONT: peregrí dels blaus

El disc Peregrí dels blaus (Blau, 2018) és el primer del palmesà Biel Font en llengua catalana i amb música original. Després dels seus treballs com a Biel Alimanya &TheFolsom Rockers, l'artista enceta una nova faceta musical recollint el llegat del seu pare. No és un àlbum d'homenatge, sinó més bé el que ell 'disc promesa': una vella promesa d'enregistrar les cançons compostes pel seu pare Antoni Pere Font al llarg de vint anys.

Peregrí dels blaus(Blau, 2018) és un projecte poètic-musical que s’acompanya en el disc editat amb il•lustracions fetes per la germana del músic Marta Font, i en el qual hi ha les participacions de Marta Elka i Toni Pastor, Joan Frontera (Al-Mayurqa), el mateix Victor Uris o l'Orfeó d'Alaró, entre altres.

Jardí de la Casa Llorenç Villalonga, Binissalem
>>Preu: 5€ anticipada (entradium) / 8€ taquilla
Inclou: tast de vins Supernova, del Celler Can Verdura, D.O. Binissalem

Lloc: Casa Museu Llorenç Villalonga
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/41

Cursos i cicles
Dimarts, 17 de Setembre de 2019 a les 19h
"De viatge a Berlin amb Angelika Schrobsdorff"

CICLE CONVERSES ENTRE LLIBRES 2019
"De viatge"

Llegim: "Tu no ets una mare come les altres", d'Angelika Schrobsdorff
Conversam amb Pilar Arnau, professora, crítica literària i traductora.
Al relat que Schrobsdorff fa sobre la seva mare viatjarem a Berlin però també a Sofia, a Mallorca i fins als inferns.
Més informació i inscripcions info@mallorcaliteraria.cat
Lloc: Llibreria Espirafocs
Organitzat: Fundació Mallroca Literària i Gremi de llibreters

Espectacles
Divendres, 20 de Setembre de 2019 a les 20h
CA! Joana Gomila & Arnau Obiols

CA! és una expressió catalana que comparteixen illencs i pirinencs i que més o menys voldria dir “no home no!” o també, “no ho crec!”, o fins i tot, “no, vols dir?”. A més, a Mallorca, ja ho sabem, un CA és un gos.

I ara CA! és el duo de na Joana Gomila i n'Arnau Obiols, que té una mica de tot el que volen dir aquestes dues lletres. Una mica d'allò que s'identifica amb cada territori, una mica de treure ferro a les coses, relativitzar, qüestionar-nos a nosaltres mateixos, però també el no radical quan cal. I també, és clar, la part animal, la bèstia.

>> Preu: 5 € anticipada (entradium) / 8 € taquilla
Lloc: Institució Pública Antoni M. Alcover (MANACOR)
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/42

Espectacles
Divendres, 27 de Setembre de 2019 a les 20h
Petit. L'eternitat i el mirall

The Eternity and the Mirror (2018) és el nou treball de Petit, el projecte musical que Joan E. Castells lidera des del 2006. El títol, extret d’una obra del poeta libanès Kahlil Gibran, apropa aquesta humanitat musical i ens la mostra des de la inseparable visió mediterrània de l’autor.

Amb sis discos publicats, la música de Petit ha anat dibuixant els paisatges emocionals, la natura i l’orografia de la pell amb cançons honestes que es vesteixen de sonoritats mediterrània i influències anglesa i americana. En concert a la Institució Alcover, obrirà finestres a explorar el misteri de les muntanyes, l’enigma de la mar emboirada, de la nit i de les emocions que ens obren les portes a un món per descobrir. Sense oblidar tastar algun dels temes del seu disc anterior, Llenya Prima, un exercici de treball poètica-musical i gràfic amb la jove escena poètica catalana.

Amb Joan Castells (veu i guitarra), Curro Viera (bateria), Juanjo Monserrat (guitarra) i Juanjo Tomàs (baix).

>> Preu: 5 € anticipada (entradium) / 8 € taquilla
Lloc: Institució Pública Antoni M. Alcover (MANACOR)
www.lallunaenvers.cat/ca/event/2019/43

Cursos i cicles
Dimarts, 15 d'Octubre de 2019 a les 19h
"De viatge a Moçambic amb Mia Couto"

CICLE CONVERSES ENTRE LLIBRES 2019
"De viatge"

Llegim:"Terra somnàmbula", de Mia Couto
Conversamb amb Lourdes Pereira, doctora en filologies Gallega i portuguesa.
Considerada com a una de les millors novel·les africanes dels segle XX, amb "Terra Somnàmbula" viatgarem al Moçambic de la guerra civil però amb una narrativa tan bella que ens transportarà a indrets molt més agradables.
Lloc: Llibreria Embat
Organitzat: Fundació Mallorca Literària i Gremi de llibreters

Cursos i cicles
Dimarts, 12 de Novembre de 2019 a les 19h
"De viatge a Xangai amb Qiu Xiaolong"

CICLE CONVERSES ENTRE LLIBRES 2019
"De viatge"

Llegim:"Muerte de una heroina roja",de Qiu Xiaolong
Conversam amb Dora Muñoz, escriptora de novel·la negra i àvida lectora.
Amb l'inspector i poeta, Xen Xao, viatjarem al Xangai sota el règim de Deng Xiaoping.
Lloc: Llibreria Lluna
Organitzat: Fundació Mallorca Literària i Gremi de Llibreters

Cursos i cicles
Dimarts, 10 de Desembre de 2019 a les 19h
"De viatge a l'Europa de l'est amb Nino Haratiachwili"

CICLE CONVERSES ENTRE LLIBRES 2019
"De viatge"

Llegim:"La octava vida", de Nino Haratiachwili
Conversam amb Lucia Pietrelli, poeta, escriptora i traductora.
Cloenda de luxe amb un viatge que ens durà de Londres a Berlín, de Viena a Tbilissi, de Sant Petersburg a Moscou. L'apassionant destinació dels membres d'aquesta família georgiana es barreja amb el de la convulsa història del segle XX.
Lloc: Llibreria Los Oficios Terrestres
Organitzat: Fundació Mallorca Literària amb Gremi de Llibreters


TORNA A DALT