CASA: HISTÒRIA I EDIFICI

Segona residencia de Llorenç Villalonga

Literatura

Història i edifici

Can Sabater, casal senyorial del segle XVII, va ser propietat de Teresa Gelabert, la muller de l’escriptor Llorenç Villalonga. En aquest casal el matrimoni hi va residir de manera puntual: s’hi refugià durant els anys de la guerra civil, i s’hi instal·là de manera intermitent al llarg de la vida, com a segona residència en la qual gaudien de caps de setmana i dels mesos d’estiu. Durant els anys de la guerra civil, Villalonga començà a gestar a Can Sabater la seva novel·la més celebrada, Bearn o la sala de les nines.

L’edifici de Can Sabater va ser adquirit pel Consell de Mallorca (1996) i reformat per adaptar-se al seu nou ús. L’any 1999 obrí les portes com a Casa Museu Llorenç Villalonga, per bé que l’any 2007 tornà a ser objecte de reforma, per adquirir la configuració actual.

En la seva dimensió de museu, la Casa Llorenç Villalonga ofereix als visitants un recorregut que combina els continguts arquitectònics i etnològics, d’una banda, amb els literaris i la descoberta de la figura i obra de Llorenç Villalonga, un dels autors essencials de la nostra literatura, d’altra.

El centre està concebut com un equipament cultural específicament dedicat a donar a conèixer la figura i obra de l'autor i planteja, des de l'inici, el desglossament d'un seguit de continguts complementaris:

  • El coneixement de la vida i obra de Llorenç Villalonga, seguint la guia cronològica de la seva trajectòria, amb atenció específica a tres de les seves obres més significatives: Mort de dama (1931), Bearn o la sala de les nines (1956) i L'àngel rebel (1961).
  • El viatge a través de l'univers literari de l'autor, propiciat per la recreació d'escenes villalonguianes en les estances del casal de Can Sabater.
  • La visita al casal de Can Sabater com a exponent de l'arquitectura senyorial de Binissalem, un espai carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris.

Així mateix, disposa de diversos espais interiors i exteriors (incloent un jardí mediterrani, clastra amb lledoner i restaurat espai de celler i cups) per a activitats de dinamització, en els quals acull de manera estable una programació d’activitats centrades en continguts literaris, adreçada a tots els públics, i un servei de visites guiades per a grups concertats (adults i diversos nivells educatius).

A la segona planta s’ubica l’Arxiu de la Casa Llorenç Villalonga, integrat pel Fons Llorenç Villalonga, que conté una part molt important del llegat documental i bibliogràfic de l’autor, cedit al Consell pel seu hereu, el sr. Josep Zaforteza. Així mateix, acull el Centre de Documentació de Literatura Contemporània, un fons d’hemeroteca especialitzat en continguts culturals, exhaustiu des del 1999.

Telèfon i correu electrònic
Horari
De dilluns a divenres, de 10 a 14h.
Per a visites fora d'aquest horari, contactau-nos.
Per saber horaris especials d’estiu i períodes de vacances, contactau-nos.
Adreça
c/ Bonaire, 25
07350 Binissalem
Veure a Google Maps
Com arribar
En cotxe:
Autopista MA-13, sortida 17 Consell. Llavors, carretera MA-13A fins a Binissalem.
En tren:
Tren de SFM, estació Binissalem, línea Palma-Inca
Des de l'estació, la casa és a 10-15 minuts a peu.
En autobús
Autobús de TIB, línea 330 Palma-Lluc
Des de la parada, la Casa és a 10minuts a peu