EL CENTRE

Rafel Ginard

Oralitat

Espais d’activitats

Les dimensions reduïdes de la Casa Rafel Ginard ofereixen la possibilitat de visualitzar i experimentar clarament les limitacions pròpies de la vida rural a què fan referència els continguts expositius. En contrapartida, emperò, resta poc espai per a la realització d’activitats. Per aquest motiu la programació de la Casa Rafel Ginard se sol realitzar en altres espais cedits per l’Ajuntament de Sant Joan, com és la Sala Polivalent, S’Escorxador o els espais a l’aire lliure de Consolació.

Tot i així, en el centre existeix un espai a la primera planta que es destina a usos de consulta d’arxius i de realització de conferències o cursos, amb un aforament màxim de 30 persones.

Arxiu Oral de Mallorca

A més de la seva dimensió de Museu de la Paraula, la Casa Rafel Ginard és la seu de l’Arxiu Oral de Mallorca (AOM), un projecte de recopilació de fonts orals d’ampli abast que inclou enregistraments, llibres i altres suports, i amb el qual volem donar continuïtat i visibilitat a la tasca compiladora de l’autor.

Actualment la Casa Rafel Ginard treballa en un software propi per posar a l’abast dels especialistes, investigadors i curiosos en la matèria tot aquest material oral.

Arxiu Rafel Ginard

L’Arxiu Documental Rafel Ginard està format pel corpus complet de documentació que va llegar l’escriptor franciscà a la seva mort a l’Ordre de Franciscans de Mallorca. Per aquest motiu, l’arxiu és propietat de l’Ordre i es troba actualment ubicat a l’Arxiu Provincial de la T.O.R. de La Porciúncula.

El mes de juliol de 2014 es va signar un Conveni de digitalització del fons Rafel Ginard, entre els propietaris del llegat de l’autor (Ordre de Franciscans de la T.O.R.) i el Departament de Cultura del Consell de Mallorca (Fundació Mallorca Literària). La finalitat d’aquest conveni, que es va perllongar fins a l’estiu de 2017, va tenir com a objectiu bàsic la digitalització de la documentació de Rafel Ginard. En total, es van digitalitzar 1.084 unitats documentals que suposen 63.478 documents. Amb aquesta digitalització s’ha aconseguit conservar el llegat de Rafael Ginard i facilitar l’accés als investigadors i especialistes.

L’Arxiu Documental Pare Rafel Ginard està integrat per 60 contenidors d’arxiu definitiu que contenen documentació diversa, principalment manuscrits en paper i plaguetes d’anotacions personals. Temàticament, l’arxiu s’estructura en 7 àmbits de documentació:

  • Personal
  • Religiosa
  • Poètica
  • Prosa
  • Cançoner Popular de Mallorca
  • Dedicada a Pobles
  • Diversos

La importància d’aquest arxiu és cabdal per a conèixer a fons la figura i obra del Pare Rafel Ginard i per reconstruir els processos de creació de la seva obra, molt especialment en relació a la dilatada compilació i elaboració del Cançoner Popular de Mallorca.

Horari
Dimarts i dijous de 10 a 14 h.
Per a visites fora d'aquest horari, contactau-nos.
Per saber horaris especials d’estiu i períodes de vacances, contactau-nos.
Adreça
c/ Socies, 7
07420 Sant Joan
971 16 31 04 / 971 88 60 14 Veure a Google Maps
Com arribar
En cotxe:
Autopista MA-13, sortida 17 Consell. Llavors, carretera MA-13A fins a Binissalem.
En tren:
Tren de SFM, estació Binissalem, línea Palma-Inca
Des de l'estació, la casa és a 10-15 minuts a peu.
En autobús
Autobús de TIB, línea 330 Palma-Lluc
Des de la parada, la Casa és a 10minuts a peu