TardOral 2023

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de lamo, a manera davís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

 

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les                       contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

 

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura darrel i posar laccent en loralitat que encara té molt per transmetre a                      properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest                 cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la            paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, democions, de                   costums i de coneixements que són inherents a la cultura darrel, i que no volem deixar perdre.


 

 

 

El cicle TardOral és una iniciativa del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard, dirigida per Carme Castells i Joana M. Serra en el context del projecte Tradicionari de Mallorca.

 

Compta amb la implicació de molts i diversos agents culturals de                 Mallorca, i inclou propostes i activitats en diverses localitzacions del centre de Mallorca, en un intent d’impulsar, des de la Casa Pare Ginard de Sant Joan però també en tota la comarca del Pla, la força regenerativa de les arrels reconegudes i revisitades. L’edició 2023 del TardOral inclou activitats a:

 

  • Sant Joan
  • Lloret de Vistalegre
  • Porreres

 

 

Amb la col·laboració dels Ajuntaments d’aquests municipis i de:

  • Celler Mesquida Mora
  • Fundació Baleària
  • Santuari de Montision
  • Restaurant Can Tronca

Vetlar la mort. Xerrada, visita a l’exposició “Sacrificis” i taller de cianotípia per a adults

“Vetlar la mort”

Xerrada, visita a l’exposició “Sacrificis” i taller de cianotípia per a adults

 

 

La Casa Rafel Ginard. Museu de la Paraula acull l’exposició Sacrificis, amb fotografies i instal·lacions de Jaume Perelló i també poemes de Joan Miquel Chacón. Una proposta que convida a la reflexió sobre l’abandonament i progressiva degradació del camp mallorquí a través de l’ametller, element natural que és humanitzat per tal d’establir comparatives amb el processos de mort, dol i els rituals mortuoris de la societat.

En la cultura judeocristiana els ritus i costums al voltant de la mort tenen el seu punt àlgid a la tardor, en la celebració de la Nit de les Ànimes, Tots Sants i el Dia dels Difunts. Sacrificis, doncs, ens permet enllaçar amb els diferents elements i rituals que tradicionalment han conformat la festa a Mallorca, que han basculat entre la devoció i el respecte cap als avantpassats i la celebració de la por lligada a l'obscuritat de la mort. A la tradició d'origen celta històricament s'hi suma el credo, que hi ha aportat nous sentits a la celebració de la mort i el record dels nostres difunts.

Què resta de tot això a Mallorca, en l'actual societat moderna i globalitzada? Com conservar els elements perviscuts fins al moment? Podem reinventar les pràctiques en desús en una societat majoritàriament laica i distant amb la mort, en comparació amb els nostres avantpassats?

Completarem la visita amb un taller de cianotípia, una de les primeres tècniques fotogràfiques de la història.

21/10/2023

11 h

Museu de la Paraula. Casa Rafel Ginard, Sant Joan

Taller

Altres activitats del cicle