EL CENTRE

Casa Llorenç Villalonga

Literatura

A més de la seva dimensió de museu, la Casa Llorenç Villalonga és un centre d’activitat cultural viu i dinàmic, dotat d’un seguit d’espais i equipaments adients per a realització de conferències i cursos, espectacles i recitals, a més d’espai d’arxiu, sala de consulta i oficines de la Fundació Mallorca Literària.

Descobreix els espais i serveis del centre

Espais d’activitats

Aquests són alguns dels espais disponibles per a dinamització:

Sala d’activitats

És un espai acollidor, concebut per a la trobada i per compartir aficions literàries. En aquest espai la Casa Museu hi realitza les activitats programades durant el curs: conferències i cursos, espectacles i actuacions de petit format. Té capacitat per a 50 persones i està dotada de mitjans tècnics de so, projecció audiovisual i informàtica.

Jardí

Un ampli jardí mediterrani a la part posterior del casal permet al centre esdevenir un autèntic oasi de cultura dins del poble de Binissalem. A l’ombra dels pins, dels xipresos, ullastres, salzes i lledoners; envoltats d’arbres fruiters com tarongers, nesprers o noguers, i d’arbustos de mata i plantes florals ben diverses, la FML programa habitualment sessions multidisciplinars per gaudir de la lectura i la literatura a l’aire lliure, especialment durant els mesos d’estiu però també en la primavera i la tardor.

Sala Jaume Pomar

En les antigues golfes del Casal s’ha instal·lat l’espai d’Arxiu de la Fundació i també el Centre de Documentació de Literatura Contemporània. Les instal·lacions consten d’una sala de consulta per a investigadors. Aquesta sala de consulta ha estat dedicada a la memòria de Jaume Pomar, poeta i també estudiós de Llorenç Villalonga, que fou el primer documentalista d’aquesta casa museu l’any 1999.

Arxius

El fons de la Casa Llorenç Villalonga (Museu Literari) constitueix un important arxiu de documentació de tema literari, prioritàriament centrat en la figura de l’autor, però també pretén ser reflex de la vida cultural i literària de Mallorca. El fons acull una bona part del llegat de l’escriptor, que va ser cedida a la Fundació per part de l’hereu de Llorenç Villalonga, el Sr. Josep Zaforteza, així com l’arxiu documental de temes villalonguians acumulat pel seu biògraf i estudiós, Jaume Pomar. L’Arxiu Documental Llorenç Villalonga l’integren actualment un conjunt de 7.126 registres documentals accessibles al catàleg web de la Fundació.

Així mateix, el fons documental s’engrandeix diàriament amb les incorporacions al Centre de Documentació de Literatura Contemporània, un espai en el qual hi tenen cabuda fons bibliogràfics, hemeroteca especialitzada en cultura i literatura catalana i mediateca.

El fons de la Casa Museu Llorenç Villalonga està estructurat en quatre grans àrees:

  • Biblioteca Llorenç Villalonga
  • Arxiu Documental Llorenç Villalonga
  • Col·lecció Llorenç Villalonga
  • Centre de Documentació de Literatura Contemporània

Tot aquest fons és accessible a través del catàleg i es pot consultar en les instal·lacions de la Casa Museu Llorenç Villalonga, prèvia petició de cita a l’adreça arxiu@mallorcaliteraria.cat

Biblioteca Llorenç Villalonga

La Biblioteca Llorenç Villalonga està formada per 3.161 volums, procedents de la biblioteca particular de l’autor. Inclou llibres de nombroses matèries: medicina, història, història de l’art, filosofia, i majoritàriament, obres de literatura. En l’apartat de literatura hi trobem obres de literatura clàssica, francesa i obres cabdals de la literatura hispànica i catalana. De gran valor és la part de la biblioteca que conté edicions de les distintes obres que Llorenç Villalonga va anar publicant al llarg de la seva trajectòria. L’estudi de la seva biblioteca personal constitueix una eina de gran importància per comprendre les influències que l’autor mallorquí va experimentar al llarg de la seva producció literària, ja que moltes d’aquestes obres contenen anotacions manuscrites del propi autor. La biblioteca personal de Llorenç Villalonga es complementa amb la biblioteca de Jaume Pomar sobre Llorenç Villalonga, un conjunt de 320 exemplars, majoritàriament de primeres edicions que el biògraf de Llorenç Villalonga va arreplegar al llarg de la seva vida.

Arxiu documental Llorenç Villalonga

L’Arxiu Documental Llorenç Villalonga està format pels documents que l’escriptor va produir al llarg de la seva vida i que han passat a la Casa Llorenç Villalonga a través de successives donacions i/o adquisicions. Cal destacar, molt especialment, les donacions efectuades pel Sr. Josep Zaforteza, gràcies a les quals l’Arxiu Documental constitueix avui el principal fons documental dedicat a l’escriptor Llorenç Villalonga. Entre les adquisicions realitzades per completar el fons cal destacar el manuscrit Diario de Guerra (2007) i Bearn o la sala de les nines (2010).

L’arxiu documental consta d’una part específicament dedicada a documentació de l’autor, on hi podem localitzar:

  • Documentació personal: biogràfica, administrativa, dietaris i agendes.
  • Correspondència: cartes enviades i rebuda de familiars i amics, cartes amb altres escriptors (Salvador Espriu, Maria Dolores Llorente, Baltasar Porcel, Joaquim Verdaguer, Jaume Vidal Alcover, etc) i cartes referents a afers literaris (adaptacions de les seves obres, afers editorials i la correspondència mantinguda amb el matrimoni Joan Sales i Núria Folch de Sales). Dins aquest apartat també s’inclouen les cartes de Jaume Pomar sobre Llorenç Villalonga.
  • Documentació literària: inclou exemplars manuscrits/mecanoscrits de les seves obres, incloent el manuscrit de Bearn, adquirit pel Consell de Mallorca a finals de 2010. També inclou articles i estudis sobre Llorenç Villalonga, articles i estudis literaris diversos, entrevistes, reconeixements i alguns dels seus contractes editorials.
  • Material fotogràfic: integrat per l’arxiu fotogràfic Llorenç Villalonga i l’arxiu fotogràfic de la família Villalonga-Gelabert.
  • Material gràfic: inclou dibuixos, esbossos i plànols fets pel mateix Llorenç Villalonga, així com una selecció dels cartells de les seves obres i representacions.
  • Mediateca

L’arxiu documental es completa amb materials referits a documentació familiar: són els arxius dels seus germans, Miquel i Guillem Villalonga, l’arxiu de la seva esposa Teresa Gelabert i documentació diversa de caràcter familiar.

Col·lecció Casa Museu Llorenç Villalonga

La Col·lecció Casa Llorenç Villalonga està formada per dues seccions.

D’una banda, béns mobles i objectes personals de la família Villalonga-Gelabert: obres d’art llegades i adquirides per Llorenç Villalonga i Teresa Gelabert, objectes personals, mobiliari i emmarcacions diverses (diplomes, pergamins, etc.).

D’altra, béns mobles i objectes, també integrats per obres d’art, objectes, mobiliari i emmarcacions que la Fundació ha anant adquirint des de la seva constitució.

Centre de documentació de literatura contemporània

El Centre de Documentació en Literatura Contemporània completa el fons especialitzat de la Fundació Mallorca Literària. Consta de tres seccions diferenciades:

  • La Biblioteca de Literatura Contemporània formada actualment per 2.000 obres de referència de la literatura universal, catalana i balear, bàsicament narrativa.
  • La secció d’Hemeroteca ofereix les principals revistes literàries i els suplements literaris dels periòdics publicats en l’actualitat a les Illes Balears (ABC Cultural, Serra d’Or, Bellver, Quadern, El Temps, Babelia, El Cultural, Cultura/s, Lluc). També ofereix la possibilitat de consultar-ne d’altres com Balears Cultural, L’Espira, Divendres & Llibres de El Periódico, Cultura de l’Avui, etc. Especialment interessant és la part dedicada a hemeroteca històrica, en la qual es troben publicacions de finals del segle XIX com El Compilador Médico, La Independencia Médica, El Pabellón Médico, i exemplars de El Áncora, El Mosquito, La Bocina, El Violín, i L’Ignorància; i de la primera meitat del segle XX com Brisas, La nostra terra, i Revista de Occidente.
  • La secció de Mediateca recull entrevistes, reportatges, documentals, etc., centrats en la literatura universal, tot i donar prioritat als materials referents a la literatura catalana de les Illes Balears. En aquesta mediateca es troben, així mateix, els enregistraments i produccions audiovisuals derivats de l’activitat de la Fundació (cursos, conferències, actes del Festival de Poesia de la Mediterrània, etc.).
Telèfon i correu electrònic
Horari
De dilluns a divenres, de 10 a 14h.
Per a visites fora d'aquest horari, contactau-nos.
Per saber horaris especials d’estiu i períodes de vacances, contactau-nos.
Adreça
c/ Bonaire, 25
07350 Binissalem
Veure a Google Maps
Com arribar
En cotxe:
Autopista MA-13, sortida 17 Consell. Llavors, carretera MA-13A fins a Binissalem.
En tren:
Tren de SFM, estació Binissalem, línea Palma-Inca
Des de l'estació, la casa és a 10-15 minuts a peu.
En autobús
Autobús de TIB, línea 330 Palma-Lluc
Des de la parada, la Casa és a 10minuts a peu