XXIII FESTIVAL DE POESIA DE LA MEDITERRÀNIA

L'any 1999, el Consell de Mallorca va programar la I edició del Festival de Poesia de la Mediterrània: un encontre de poetes vinguts d'arreu de l'arc mediterrani que permetia posar en contacte els creadors illencs amb les veus d'autors d'altres latituts durant uns dies. La trobada culminava amb la Nit de la Poesia, un recital polifònic i multilingüe que, de llavors ençà, s'ha convertit en una cita anual ineludible. Poesia, veritat, llibertat, solidaritat, art, comunicació... són alguns dels valors inherents al Festival de Poesia de la Mediterrània, amb més de 20 edicions ininterrompudes, sota la direcció de Biel Mesquida i la coordinació de la Fundació Mallorca Literària.

El Festival de Poesia de la Mediterrània celebra la XXIIIena edició fidel al seu esperit i vocació inicials: fer de Mallorca un punt de trobada, d’encontre i d’intercanvi de poetes d’arreu de la Mediterrània, pensadors i creadors contemporanis. El projecte, impulsat des del Departament de Cultura, Patrimoni i Política lingüística, manté el seu nucli central: l’encontre de poetes, organitzat des de la Fundació Mallorca Literària i que inclou un seguit de recitals programats a diversos espais i davant públics diversos, que culminaran amb la Festa de la Poesia, al Teatre Principal de Palma.

Festa de la Poesia

Vint-i-tres anys del Festival de Poesia de la Mediterrània. El vint-i-dos Festival el vàrem haver de fer amb càpsules audiovisuals per mor de la pandèmia amb un lema: "Poesia és música". Enguany hem agafat embranzida i deim ben clar en un temps malalt: “Poesia és salut”. I confegim els dos conceptes i afirmam que la poesia és música de la salut. Dels neuròlegs i les seves recerques cerebrals hem sabut que la paraula poètica pot esdevenir terapèutica, curadora, serenadora, amb els seus poders harmoniosos. De mestre Paul Verlaine hem agafat al peu de la lletra i hem privilegiat l’oralitat, la prova de foc del vertader mester del poeta: "De la musique avant toute chose".

Som un festival sonor en què la música del vers és la protagonista.  El “com” de les textures fonètiques que creen un espai polifònic fester se superposen al “què” de la contarella que explica els esdeveniments. La ferida és oberta, plena de matèria de cos -l’amor, el pas del temps, la malaltia, el dolor, la por de la mort, el coratge, el fervor, l’odi, la desesperació, etc.-, que els versos teixeixen amb paraules alades. Dotze poetes  ens donaran els seus ritmes personals i intransferibles. Celebram amb entusiasme la llengua occitana i la llengua gal·lesa que arriben per primera vegada al nostre Festival. Maurici Villavecchia, compositor i músic, amb l’acordió  amarat de passió i de creativitat acompanyarà les veus musicals de la poesia.

28/11/2021

18:00 h

Teatre Principal de Palma

Recital

Altres activitats del cicle