Tradicionari

El projecte Tradicionari de Mallorca neix l'any 2015 amb l'edició de dotze butlletins mensuals dedicats a la divulgació del costumari mallorquí. El nucli del projecte és la informació recopilada per Rafel Ginard en les seves plaguetes manuscrites del "Calendari folklòric de Mallorca", les quals veuran la llum en forma de 4 volums coeditats per la Fundació Mallorca Literària i Saïm Edicions. Des de l'any 2016 el projecte Tradicionari de Mallorca ha anat desenvolupant-se mitjançant accions i iniciatives en diferents formats i totes elles partint dels materials de caire antropològic recollits per Ginard, amb l'ànsia d'aprofitar aquest llegat com un actiu de primer ordre en la divulgació i reivindicació de la cultura d'arrel a Mallorca. Activitats educatives, divulgatives i performatives, exposicions, publicacions, accions digitals i produccions escèniques formen el compendi de propostes del Tradicionari de Mallorca.

Festa o Bonda: els Darrers Dies i la Quaresma

A Mallorca, Darrers Dies! Voleu fresses? 

Dissabte 25 de febrer, de 16'30 h a 19 h
Museu de la Paraula. Casa Rafel Ginard

Activitat gratuïta amb inscripció prèvia.
* Proposta dirigida a infants entre 6 i 12 anys.


Horabaixa en família per descobrir els elements, costums i rituals que conformen l'última de les festes del cicle d'hivern en el Tradicionari de Mallorca: els Darrers Dies. Descobrirem el sentit més genuí del Carnestoltes, festivitat que es concep en oposició al cicle que el segueix: la Corema, terme popular.

Tradicionalment, el Carnestoltes a l'illa ha comprès un ritual més extens que les disfresses per lluir a les rues a les quals estam avesats avui en dia. S’hi esdevé un ritual alliberador i catàrtic dels impulsos i les emocions amb l’objectiu de reduir les temptacions durant la Quaresma, el cicle que el segueix i que representa la privació dels plaers i l’abstinència de la carn, però també es relaciona amb la cultura de l'esforç i la perseverança.

Vos proposam dos tallers simultanis amb dues sessions rotatives:

16'30 h - 17'45 : 

Taller 1/ Darrers Dies: elaboram un cataclinc (instrument) per fer renou i bauxa!

* Cal dur un tub de cartró de paper de cuina.

Taller 1/ Corema: pintam la nostra Jaia Corema + taller de planter

 

18 h - 19'15 h:

Taller 2/ Darrers Dies: elaboram un cataclinc (instrument) per fer renou i bauxa!

* Cal dur un tub de cartró de paper de cuina.

Taller 2/ Corema: pintam la nostra Jaia Corema + taller de planter

25/02/2023

16.30 h

Museu de la Paraula. Casa Rafel Ginard (Sant Joan)

Familiar

Altres activitats del cicle