Darrers Dies i Quaresma

Els Darrers Dies i la Quaresma representen la culminació del cicle de festes d’hivern —matances, Nadal, Sant Antoni...—, caracteritzats per la bulla, la disbauxa amb el menjar i les activitats burlesques. En aquesta línia continuen els Darrers Dies, que representen la festa, la befa, l’intercanvi de rols (de gènere, de classe, identitaris...), l’exuberància, la sàtira, la impunitat de l’anonimat, el parlar gras i l’excés de menjar i beure. Una catarsi col·lectiva davant l’adveniment de la Quaresma, una època de recolliment i penitència.

La tasca divulgativa de la Fundació Mallorca Literària se centra en donar a conèixer el sentit de la festa més enllà de les desfilades i de les rues, rituals col·lectius com balls i ximbombades integren la proposta didàctica, en la qual es relacionen els usos i costums d’abans amb els valors educatius actuals, com ara el reciclatge i la reutilització de materials a l’hora de fer les disfresses i els instruments populars, la promoció de valors com la llibertat d’expressió, etc.

EN PARLAM: les festes del cicle d'hivern

Una xerrada per a públic adult, un espai de descoberta, conversa i reflexió amb un punt lúdic a càrrec de Xesc Alemany, antropòleg.

El Carnestoltes o Carnaval, conegut popularment com a Darrers Dies a Mallorca, és la traca final de les anomenades festes del cicle d'hivern. Amb les matances, al novembre quan comença el fred, es dona el sus a un període marcat per la bullícia, la disbauxa amb el menjar, la broma... Amb la música i la cançó popular d'acompanyament i el foc com a element socialitzador. Passam Nadal, la setmana dels Sants Barbuts i d'altres sants en què la disfressa, principalment amb la figura del dimoni, cobra protagonisme. El clima festiu continua en augment fins a l'arribada dels Darrers Dies que posteriorment, donarà pas al següent període del nostre calendari: la Quaresma.

En aquesta xerrada descobrim les arrels històriques del Carnaval, així com el sentit més genuí i tradicional d'aquesta celebració a Mallorca que depassa, i de molt, les esteses rues actuals i les ximbombades, principalment conservades al llevant de l'illa. Emmarcam els Darrers Dies al tradicionari d'hivern, al costat d'altres celebracions del mateix període per tal de comprendre el sentit simbòlic que tenen o bé, tenien, en la roda de l'any i en especacial en oposició a la Quaresma.

Quina vigència i sentit tenen aquests dos moments del calendari en la societat actual? 


Organitza: Fundació Mallorca Literària en col·laboració amb la Biblioteca Municipal de Sóller.

Activitat gratuïta

15/02/2024

19 h

Biblioteca de Sóller

Xerrada

Altres activitats del cicle