Darrers Dies i Quaresma

Els Darrers Dies i la Quaresma representen la culminació del cicle de festes d’hivern —matances, Nadal, Sant Antoni...—, caracteritzats per la bulla, la disbauxa amb el menjar i les activitats burlesques. En aquesta línia continuen els Darrers Dies, que representen la festa, la befa, l’intercanvi de rols (de gènere, de classe, identitaris...), l’exuberància, la sàtira, la impunitat de l’anonimat, el parlar gras i l’excés de menjar i beure. Una catarsi col·lectiva davant l’adveniment de la Quaresma, una època de recolliment i penitència.

La tasca divulgativa de la Fundació Mallorca Literària se centra en donar a conèixer el sentit de la festa més enllà de les desfilades i de les rues, rituals col·lectius com balls i ximbombades integren la proposta didàctica, en la qual es relacionen els usos i costums d’abans amb els valors educatius actuals, com ara el reciclatge i la reutilització de materials a l’hora de fer les disfresses i els instruments populars, la promoció de valors com la llibertat d’expressió, etc.

Els Darrers Dies i la Quaresma

Activitat per conèixer els elements, costums i rituals que conformen l'última de les festes del cicle d'hivern en el Tradicionari de Mallorca: els Darrers Dies. Descobrirem el sentit més genuí del Carnestoltes, festivitat que es concep en oposició al cicle que el segueix: la Corema. 

La proposta s'inicia amb una breu explicació sobre aquests dos cicles del nostre tradicionari a partir d'un pòster, obsequi per a cada participant. Inclou un taller de creació i plantació de bombes de llavors per cultivar a la vegada que els nostres reptes i propòsits de Quaresma.

Activitat dirigida a infants entre 7 i 12 anys. Gratuïta.


Inscripcions: biblioteca@a-soller.es / 971 63 03 88

Organitza: Fundació Mallorca Literària en col·laboració amb Biblioteca Municipal de Sóller

16/02/2024

17 h

Biblioteca de Sóller

Familiar

Altres activitats del cicle