CONVERSES 2023

CONVERSES 2023: MÀTRIES

Noves mirades per reescriure el món

 

“Uns ulls nous se m’obrien dessota les parpelles”

Adrienne Rich

 

La genealogia d’escriptores s’ha multiplicat exponencialment, en paral·lel a moltes conquestes de la lluita feminista i d’empoderament femení. En el sector del llibre s’aprecien quotes més equilibrades pel que fa a escriptores que publiquen, també d’editores, traductores, crítiques, prescriptores. I, per descomptat, lectores. Enrere queda el debat sobre l’existència o no d’una literatura femenina, havent constatat en termes ben generals que les dones escriuen sobre temes tan universals com ho fan els homes: la vida, la mort, i totes les circumstàncies intermèdies. I malgrat tot, si entenem la Màtria com a posicionament polític, com apamam la universalitat de la seva mirada?

Guaitam, doncs, amb aquest cicle de "Converses" a la narrativa més actual per conversar amb algunes de les dones que protagonitzen aquest moment d’auge. I llegim els seus textos per, a través de la ficció, prendre el pols del present i futur més proper. Temes com l’emergència climàtica, la transformació dels afectes i paradigmes de relació personal, els feminismes, les maternitats, els gèneres i els cossos, els límits del llenguatge, la puixança dels autoritarismes, les crisis migratòries o l’auge de la intel·ligència artificial hi són més que latents. Amb les internacionals Lauren Groff i Elin Cullhed com a convidades d’excepció. Juntament amb Katitxa Agirre, Alejandra Parejo, Mercè Climent, Ada Castells i Begoña Méndez, Roser Cabré-Verdiel que conversaran amb Míriam Cano, Noèlia Díaz Vicedo, Lucia Pietrelli i Maria Sempere.

Afrontam aquestes Converses 2023 amb més preguntes que certeses. Potser la més punyent serà si, des d’aquestes Màtries, es poden albirar futurs més encoratjadors?

 

Converses: Mercè Climent amb Kika Pol

MERCÈ CLIMENT - NO HI HAVIA VALÈNCIA...

conversa amb KIKA POL

a la llibreria Lluna, de Palma

Mercè Climent (1981) És enginyera agrònoma i llicenciada en Filologia Hispànica. En l’actualitat viu a Gandia (la Safor) i compagina l’escriptura amb la tasca d’editora de Lletra Impresa Edicions.

Ha escrit els llibres infantils: Lina Panxolina i el quadern màgicMarc i el poder sobre el tempsLa Flauta màgicaMoros i CristiansEl misteri dels Reis d’Orient i Murta i els minairons (II Premi Altea de Literatura Infantil i Juvenil); les novel·les Somiant amb Aleixa (XVII Premi de Literatura Eròtica la Vall d’Albaida) i No hi havia a València...; els relats «Amor a la ciutat dels ponts», «Mariola», «Ah!, bella reina», «Amic i Amat...»; el poemari Infinitamant (X Premi de Poesia Ibn Jafadja d’Alzira) i molts altres contes que han estat publicats en revistes, diaris o llibres col·lectius.

No hi havia a València…, Mercè Climent ens ofereix, amb l’empatia i la força que la caracteritzen, una poderosa novel·la que ens convida a explorar les identitats i els gèneres amb la ment i el cor ben oberts. Una història escrita en paper que ajuda a entendre que hi ha vida més enllà de la immediatesa de les xarxes i les pantalles. Un llibre que naix d’un dels poemes més bells de la nostra literatura per estirar el fil de totes les maneres d’estimar que conviuen als carrers de la València actual.

25/10/2023

19h

Llibreria Lluna

Xerrada

Altres activitats del cicle