TardOral 2023

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de lamo, a manera davís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura darrel i posar laccent en loralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, democions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura darrel, i que no volem deixar perdre.

 

Aula Folk. Taller de glosa

Taller de glosa

Amb Maria Magdalena Amengual

Cada dijous del 9/11 al 14/12 (excepte el dijous 7/12)

Estrenam l’Aula Folk del Museu de la Paraula, un espai de formació per a totes les persones que tinguin “folk” a les venes! Al llarg de l’any us anirem oferint diferents tallers i sessions formatives d’allò més diverses, en les que tractarem tots els aspectes de la cultura popular.

Començam amb els tallers de glosa a càrrec de la glosadora Maria Magdalena Amengual. Seran cinc sessions setmanals que ens permetran anar-nos preparant per viure les festes d’hivern amb més cantera que mai!

 

16/11/2023

18 h

Museu de la Paraula. Casa Rafel Ginard (Sant Joan)

Taller

Altres activitats del cicle