TardOral 2023

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de lamo, a manera davís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura darrel i posar laccent en loralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, democions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura darrel, i que no volem deixar perdre.

 

Sóc una bruixa?

“Soc una bruixa?”

Presentació amb Mercè Climent

L’autora del llibre infantil “Soc una bruixa?” ens visitarà per contar-nos tots els secrets d’aquesta història escrita per Mercé Climent i il·lustrada per Marc Bou. “Soc una bruixa? és el número 5 de la col·lecció Espanta la por! editada pel Museu Etnològic de València.

La mare es passeja corredor amunt corredor avall. Algú li ha telefonat quan estava a punt d'eixir de casa i no sembles bones notícies. Està preocupada, ho sé per la manera en què les seues sabates colpegen el sòl. Amb ímpetu, amb insistència.

Així comença la nostra història, però, pots endevinar qui serà la bruixa d'aquest relat màgic?

Per a infants a partir de 9 anys.

Hi col·labora: L’ETNO. Museu Etnològic de València i Espais Familiars Sant Joan.

 

27/10/2023

18 h

Museu de la Paraula. Casa Rafel Ginard (Sant Joan)

Familiar

Altres activitats del cicle