TardOral 2023

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de lamo, a manera davís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura darrel i posar laccent en loralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, democions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura darrel, i que no volem deixar perdre.

 

Càntut amb Cales Belda & Sanjosex

Carles Belda & Sanjosex

“Càntut”

El músic empordanès Carles Sanjosé és conegut per ser l’ànima del grup Sanjosex, on escriu, canta i toca la guitarra. Després d’anys de coneixença i respecte mutu, l’any 2016 es va aliar amb l’acordionista vallesà Carles Belda (bregat en mil aventures: Pomada, Mesclat, el Conjunt Badabadoc, Fetus...) en un projecte que naixia amb la voluntat de recuperar cançons que pervivien tan sols en la memòria popular.

Els dos Carles van submergir-se de ple en el cançoner online Càntut: Cançons de tradició oral, impulsat pel musicòleg Albert Massip i que rastreja la petja del cant de tradició oral a les comarques de Girona. Llavors aplegava uns mil enregistraments (ara ja en són quasi el doble!) i entre tots van escollir les quinze cançons que acabarien configurant el disc que, en clau d’homenatge, van batejar amb el mateix nom que el cançoner. Dos músics osonencs, la violinista Coloma Bertran i el multiinstrumentista Jordi Casadesús, es van sumar a l’aventura per tal de transportar aquest cançoner a una nova dimensió, sempre amb un peu aferrat a la tradició i l’altre jugant amb l’avantguarda.

Ara, sis anys després d’aquella aventura, el grup es retroba per reviure l’espectacle als escenaris per celebrar dues bones notícies. D’una banda, el Premi Nacional de Cultura 2022 atorgat al projecte Càntut: Cançons de tradició oral. I de l’altra, la reedició per primer cop en vinil del disc original de Belda & Sanjosex.

Hi col·labora: Ajuntament de Porreres

 

 

 

16/12/2023

20 h

Auditori de Porreres, Porreres

Concert

Altres activitats del cicle