Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.
Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.
Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles, rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.
El cicle TardOral és una iniciativa del Museu de la Paraula. Casa Pare Ginard, dirigida per Carme Castells i Joana M. Serra en el context del projecte Tradicionari de Mallorca.
Compta amb la implicació de molts i diversos agents culturals de Mallorca, i inclou propostes i activitats en diverses localitzacions del centre de Mallorca, en un intent d’impulsar, des de la Casa Pare Ginard de Sant Joan però també en tota la comarca del Pla, la força regenerativa de les arrels reconegudes i revisitades. L’edició 2023 del TardOral inclou activitats a:
Amb la col·laboració dels Ajuntaments d’aquests municipis i de:
El valor de res
Cia Pagans
“El valor de res”
< ESTRENA A MALLORCA >
El valor de res és una experiència escènica immersiva i multidisciplinària que explora les possibilitats d'integració de les arts escèniques, la literatura, la tecnologia i l’espai natural.
Un espectacle on el públic s’endinsa a un espai singular natural, on troba un llibre, seu i llegeix.
Una experiència lectora que vol reflexionar sobre la importància històrica del llibre (i el seu futur), sobre el valor de les trobades ancestrals per compartir coneixement (com els aplecs de les anomenades bruixes) i sobre la intel·ligència del món vegetal (que té tant i tant ha d’ensenyar-nos), treballant els vincles entre la paraula, la imaginació, l’experiència individual i col·lectiva, la tecnologia i l’eco-consciència.
Hi col·labora: Ajuntament de Lloret de Vistalegre