TardOral 2023

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de lamo, a manera davís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura darrel i posar laccent en loralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, democions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura darrel, i que no volem deixar perdre.

 

Sopar de cantadors i cantadores

Sopar de cantadors i cantadores

Celebram la cançó com a espai de trobada

Amb Natàlia Tascón i Joan Tomàs Martínez

“El folklore no és per veure’l o sentir-lo, és per viure’l”, va dir Rafel Ginard. “No és per entretenir espectadors, sinó per entretenir els actors. És esquiu igual que els ocells, que cantaran dins l’arbre. Perquè sí. Perquè la sang els ho demana. Ni pensen que els puguin escoltar.”

 

Diuen que “qui canta a taula i pixa en el llit, no té el seny complit”, però el cert és que cantar a taula, en comunitat, ens engresca i ens permet donar ple sentit al llegat de les cançons populars que compartim. Seguint el model iniciat l’any passat amb gran èxit, us convocam novament a Can Tronca per participar d’una experiència gastronòmica, festiva i de recuperació del llegat de les cançons que tots coneixem. Perquè “qui canta, tots mals espanta...”

Inclou menú complet amb vi, cafè i postres.

Hi col·labora: Restaurant Can Tronca.

25/11/2023

21 h

Restaurant Can Tronca, Sant Joan

Acció

Altres activitats del cicle