TardOral 2023

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de lamo, a manera davís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura darrel i posar laccent en loralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, democions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura darrel, i que no volem deixar perdre.

 

Preparam la Nit de les Ànimes

Preparam la Nit de les Ànimes

Paratge lúdic i Contallegendes

Horabaixa en família per començar a ambientar la Nit de les Ànimes i apropar-se al tradicionari sobre els cicles de vida i mort.

A les 16 h i a les 18h, sessions del Paratge lúdic: Entre llums i ombres, una proposta del col·lectiu Il·lusions efímeres concebuda com a espai de joc lliure i immersiu. Idoni per a infants de 18 mesos a 8 anys.

A les 17h, Canten-i-Conten: especial llegendes de por, un contallegendes a càrrec de Maria Adrover, actriu i músic.

Hi col·labora: Ajuntament de Sant Joan

 

28/10/2023

16 h

Consolació, Sant Joan

Familiar

Altres activitats del cicle