Activitats entorn de la paraula dita · Octubre - desembre 2024
Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.
Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.
Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles, rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.
Sibil·Lab
< CONCERT EXPERIMENTAL >
A les acaballes del període tardoral, enllaçam el cicle d’oralitats amb una de les veus que millor encarnen a Mallorca el simbolisme renovador del solstici d’hivern, temps de llum en què la tenebra és alhora ben present: el cant de la Sibil·la. Tradició ritual d’origen pagà que ha perviscut al llarg dels segles, a Mallorca de manera ininterropuda des de l’època medieval, el Cant de la Sibil·la fou declarat per part de la Unesco Patrimoni Immaterial de la Humanitat. És patrimoni viu que es fa present anualment arreu de Mallorca, en la missa de la Nit de Nadal, adquirint diversitat de sonoritats i matisos entre unes i altres parròquies. Però la Sibil·la, preservada en les seves formes i contextos tradicionals, també és un espai de creació, de connexió de l’ancestral amb l’actualitat més ignota. És poesia viva perquè conté un missatge profètic carregat de metàfores i símbols que han marcat l’imaginari col·lectiu mallorquí, enllaçant sentiment religiós i visions apocalíptiques que en cada generació s’han anat assimilant als riscos i reptes de la contemporaneïtat. En aquest concert experimental Sibil·Lab, sota la batuta de la cantant Joana Gomila, trenam el cant de diverses sibil·les, a través de les quals volem explorar la vigència d’aquest ritual, el/s sentit/s que projecta i la possibilitat de diàleg contemporani amb el seu missatge.
Entrada: 10€
Entrada gratuïta pels inscrits a la Jornada Sibil·Lab (13-14 desembre)
15/12/2024
18:00 h
Pendent de confirmar
Espectacle