TardOral 2024

Activitats entorn de la paraula dita    ·    Octubre - desembre 2024

Temps era temps, en la Mallorca que avui consideram tradicional, la tardor marcava un canvi meteorològic i també de cicle, que implicava canvis de comportament individuals i socials. Conta Rafel Ginard en el Calendari Folklòric que en recollir els primers gínjols, els missatges en posaven uns quants sobre la taula de l’amo, a manera d’avís que acabava el temps de ser per defora i començava l’època de vetlar a prop del foc.

Coincidint amb aquest moment tornava el recolliment, les vetlades al caliu i les rotllades de complicitats teixides amb els fils de les contarelles. La paraula prenia empenta i esdevenia baula de transmissió de llegendes, cançons, acudits o dites. Un patrimoni immaterial que hem heretat de generació en generació, per via oral.

Actualment, estam més comunicats que mai, però paradoxalment, sembla que parlem menys, o si més no, cara a cara. Des de la Fundació Mallorca Literària volem reprendre el fil de veu de la cultura d’arrel i posar l’accent en l’oralitat que encara té molt per transmetre a properes generacions. Coincidint amb els mesos de tardor, aquest cicle TardOral ens permet posar el focus en activitats entorn de la paraula dita, en múltiples modalitats i aproximacions: espectacles,  rotlades, activitats familiars i educatives, que fan partícip la música, a recitació, la poesia, la cançó, la gastronomia i la reflexió en aquesta tasca de mantenir viva la paraula. Una paraula que, a més i sobretot, és significant i garanteix la perpetuació de valors, d’emocions, de costums i de coneixements que són inherents a la cultura d’arrel, i que no volem deixar perdre.

Bugaderes, Instal·lació artística

La recent rehabilitació de l’edifici de La Misericòrdia a Palma ha donat accés a espais habitats per les dones que hi residiren. Són espais de convivència en femení, com la cuina, els rentadors o el pati de l’estesa, que van lligats inevitablement a tasques domèstiques que només dones -ja fossin internes o bé contractades externament per a dur a terme la labor- realitzaven. L’accés a l’Aljub ens permet connectar amb les fondàries d’una realitat que ben sovint la Història ha omès, i que només podem reconstruir a través de la memòria oral o la creació artística.

La instal·lació ‘Bugaderes’, orejant-se en el pati de les rentadores, vol amplificar el xivarri d’aquelles veus que feien ‘safareig’ en el temps de la bugada, un ressò en el qual es teixien complicitats, ensenyances i, part damunt de totes les accepcions pejoratives que el patriarcat hagi encunyat per aquest fenomen, una sororitat crucial, tant per aquelles mateixes dones com per a la perpetuació en la societat contemporània d’un abundant patrimoni oral, de transmissió eminentment femenina. 

La intervenció posa l'èmfasi en el vincle històric de l'espai amb les dones, a través de fotografies d'època i imatges creades mitjançant la tècnica de la cianotípia, que recuperen la tonalitat característica del 'blauet' per evocar la metàfora de tornar a donar llum al llegat i a la memòria de les bugaderes. Alhora, l'obra remet a les aproximacions que han estat possibles a través de la paraula poètica, mitjançant la incorporació de textos d'autores com Antonina Canyelles, Maria Antònia Massanet, Maria-Mercè Marçal o Mercè Rodoreda, entre d'altres.

Artista: Laura Torres

Comissariat: Joana Serra i Carme Castells

26/10/2024

Pati de les Rentadores. Centre Cultural La Misericòrdia (Palma)

Exposició

Altres activitats del cicle