Tradicionari

El projecte Tradicionari de Mallorca neix l'any 2015 amb l'edició de dotze butlletins mensuals dedicats a la divulgació del costumari mallorquí. El nucli del projecte és la informació recopilada per Rafel Ginard en les seves plaguetes manuscrites del "Calendari folklòric de Mallorca", les quals veuran la llum en forma de 4 volums coeditats per la Fundació Mallorca Literària i Saïm Edicions. Des de l'any 2016 el projecte Tradicionari de Mallorca ha anat desenvolupant-se mitjançant accions i iniciatives en diferents formats i totes elles partint dels materials de caire antropològic recollits per Ginard, amb l'ànsia d'aprofitar aquest llegat com un actiu de primer ordre en la divulgació i reivindicació de la cultura d'arrel a Mallorca. Activitats educatives, divulgatives i performatives, exposicions, publicacions, accions digitals i produccions escèniques formen el compendi de propostes del Tradicionari de Mallorca.

Experiències d'estiu folk: TREMPÓ I ESTELS

"Pastors, carreters, missatges se regien pel rellotge dels estels per saber, de nit, quina hora era. Miraven la tramuntana i en tenir-ho perseverat coneixien recte (exacte) l'hora que se trobaves."

Als voltants de la festivitat de sant Llorenç és la màxima de la pluja de Perseids, per aquest motiu també són conegudes popularment com a llàgrimes de sant Llorenç. Rafel Ginard al "Calendari Folklòric de Mallorca" ens en parla i ens proporciona molta informació sobre astronomia popular. Aprofitam l'avinentesa idò, per organitzar una vetlada gastronòmica i astronòmica, amb la presentació del segon volum del "Calendari Folklòric de Mallorca" de Rafel Ginard i un sopar de trempó a la fresca

En haver sopat gaudirem d'una nit d'observació astronòmica amb l'associació "Club Newton", els membres de la qual ens donaran explicacions de mitologia i constel·lacions, i a més, tindrem l'oportunitat d'observar la Lluna, Júpiter, Saturn, cúmuls globulars i nebuloses. 

Horari

19 h: visita a la necròpoli

20 h: Tremponada

De 22 a 00h: Observació astronòmica

A càrrec de:

Visita: Miquela Soler

Observació: Associació Club Newton

Punt de trobada:

Necròpoli de Son Real (Santa Margalida)

Inscripcions en línea a la pàgina web de Balears Natura

Cada asssitent hauria de du els seus propis coberts i plats.

Per a públic en general. Infants majors de 6 anys. 

Activitat organitzada en col·laboració amb IBANAT - Finca pública Son Real, Conselleria de Medi Ambient i Territori. 

 

 

 

13/08/2021

19 h

Finca pública Son Real (Santa Margalida)

Xerrada

Altres activitats del cicle